Detalii

Detalii
Detalii/ Antonela Zagrai

@Antonela Zagrai

http://april2april.blogspot.ro/

Anunțuri

5 gânduri despre “Detalii

 1. …se spune că Dumnezeu se ascunde în amănunte! Cu siguranţă, sufletul Maramureşului stă „ascuns” (ferit de stricăciune) în detalii, precum „fusul”, „nodul”, „încrustarea”, culoarea diferită a, după „loc” a fotelor la fete, însemnele de pe pecetare (proprii fiecărei familii)…

 2. După Aby Warburg, „Der liebe Gott steckt im Detail”,e valabilă mai ales în lucrurile legate, cumva, de artă. Acest german – reprezentant de seamă al iconologiei şi unul din părinţii ei, teoretician al artei, născut în Hamburg, dar evreu prin sânge şi florentin în spirit, cum, de altfel, se considera el însuşi –, pare să aibă dreptate prin această zicere.
  Spun astfel, deoarece în viaţa de zi cu zi, micile amănunte se vădesc a fi pe placul oponentului lui Dumnezeu, în unele cazuri. Diavolul, ştiind că nu poate învinge în lucrurile mari, se ascunde în amănunte, în secundar. Însă, dacă ne gândim mai adânc, tocmai aceste detalii ne descoperă interiorul nostru, prin modul cum ne raportam la ele, pornind chiar de la ceea ce gândim şi, mai cu seamă, cum gândim, în acţiunile pe care le întrepindem zilnic. Toate aceste lucruri mărunte sunt ori motive de pricină, de ceartă, ori motive de a scoate din noi adevăratele virtuţi cu care e înnobilat sufletul omului, iar smerenia ocupă un loc de seamă printre ele, dacă nu chiar cel mai important.
  Dar cred că cel mai bine, pentru a evita această dilemă (cine se ascunde în detalii), e dacă am deschide din nou Cartea şi a (re)descoperi înţelesul din pilda spusă de Iisus Hristos. Iată:

  „Către unii care se credeau că sunt drepţi şi priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta :
  Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage : unul fariseu şi celălalt vameş.
  Fariseul, stând, aşa se ruga în sine : Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.
  Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.
  Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând : Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.
  Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.” (din Evanghelia după Luca Cap. 18, vers. 9-14)
  Seară bună, la toată lumea!

 3. Superb cadru cu această minunăţie arhitectonică ridicată de meşterii maramureşeni!
  Felicitări şi mulţi ani frumoşi, doamna Zagrai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s