Postul – calendar anual

Postul – calendar anual

Mariuca Verdes
Mariuca Verdes

            Dacă astăzi de bucurăm de foarte multă informație din toate părțile, până nu demult, omul simplu dar totuși atât de complex, din vatra satului, se ghida în tot și în toate, după un cod cunoscut doar de către cei trăitori și cunoscători ai vieţii satului cum ar fi citirea norilor pentru a ști vremea, ciripitul păsărilor care vestește bine și rău, suflatrea vântului care anunţă secetă sau ploaie și multe altele.
Dacă postul, pentru mulți înseamnă curățirea sufletească, sau alții considerându-l o oportunitate de renunțare la lucrurile rău făcătoare pentru ei, totuşi fiecare are posibilitatea de a decoperi înnăuntrul lui care este rolul lui cu adevărat.
Pentru mulți țărani ai locului, postul este şi un prilej de a le deschide alte orizonturi către o lume plină de mister și de poveste. Spre exemplu, începutul postului mai este și un calendar anual, de puține persoane ştiut.
Se crede că, prima zi din post care poartă numele de “Lunea urâtă”, ne arată cum va fi primăvara ( dacă a fost ploioasă, așa va fi și primăvara).
Pe urmă a doua zi din post numindu-se “ Marța-ntre tunuri” ne arată cum va fi vara și în sfârșit a treia zi din post “Mircurea milostivelor ” arată cum va fi toamna.
Poate pentru mulți acest calendar nu reprezintă nimic, dar pentru cei care au rămas în legătură cu natura, cu viața adevărată, cu limbajul codificat, pentru ei aceste semnificații nu reprezintă altceva decât legătura profundă dintre om și natură, care nu poate fi ruptă niciodată. Se crede că natura comunică și va comunica cu omul.

@ Măriuca Verdeş

Reclame

3 gânduri despre “Postul – calendar anual

  1. Ca și marțea, se spune. la mine a fost cald! Rămâne să vedem… oare seamănă lucrurile scrise?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s