POVEŞTI DIN MARAMUREŞ… (5)

PREZENTAREA

semn
semn

Anii 50, vara, o stradă la Ocna Şugatag. Nu mişca ore întregi nimic, decât vreun cârd de gâşte în zbor. Băieţii, J. şi S., în pantaloni scurţi cu bretele, escaladau oboroacele, citeau scrisori dinainte de Război, nemaiexpediate de „Şefa poştăriţă”..
Într-o zi, J. fu invitat la verişoara bunicii materne O casă cu ferestre înalte. În spatele perdelelor grele, bătrâna citea. Înaltă, uscăţivă, îndantelată toată şi plină de bijuterii,
– Aşa-i că parcă-s moartă? – îşi chestionă ea strănepotul. Acesta şedea cocoţat pe scaunul înalt unde fusese poftit, privind fix sfeşnicele şi cartea întoarsă de pe masă:
– Igen, igen…
Apoi, au devenit mari prieteni.

( după Ioan .J.Popescu)

LA EST DE OCNĂ
… Armeanul băuse toată noaptea în crâşma lui Feri din Şugatag. „Na, Isten, Isten!” salută el ieşind şi o luă împleticindu-se pe drumul Budeştiului, pe care-l cunoştea cu ochii-nchişi. „Manyika, Rózinéni, Pistabácsi, Málcsinéni, Joszi… Julcsa…” mormăia în dreptul porţilor, fără a întoarce capul. Într-un târziu, ajunse la cimitirul catolic de la capătul satului. Mai avea de mers. Se aşeză pe un bolovan şi scoase din buzunar un pachet mototlit de ţigări, pe care le împrăştie pe jos. „Hogy az a….!” înjură omul şi se lăsă îngenunchi, piăpăind prin iarba umedă. Găsi o ţigare, o răsuci în dreptul urechii şi se spijini de piatră, să se ridice.
– Jeszus Mária! – exclamă el deodată. I se arăta în vale satul vecin, în vâlvătăile Soarelui. Se ridică şi o luă în goană spre casa lui Baciu Vasile, prima casă de lângă cimitir, bătând cu cizma în poartă şi strigând:
– Ard’e Sârd’i! Ard’e Sârd’i!. – Aşa i-a rămas numele, „Ard’esârd’i” – lui şi urmaşilor lui.

(I. J. P.)

                                                                                                            @ Marin Slujeru

http://mslujeru.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s