Boboteaza pe Valea Marei şi Cosău

Boboteaza pe Valea Marei şi Cosău

Mariuca Verdes
Mariuca Verdes

A fi sărbătoare, după mine, însemnă a avea obiceiuri. Oare care ar fi bucuria sărbătorii dacă am exclude obiceiurile? Eu cred că ar fi o zi de odihnă, fără momente fericite, fără amintiri şi fără poveste. Conectaţi la o tehnologie care nu lasă amintiri.
Dar, dacă spun aşa: La poalele muntelui Gutâi, de unde izvorăşte râul Mara, trăiesc oameni cu frică de Dumnezeu, harnici, buni, iertători, înțelegători, care an de an reînvie poveştile moşilor şi a strămoşilor lor prin diferite obiceiuri. Boboteaza este o sărbătoare importantă pe aceste meleaguri, prin faptul că preotul intră în gospodărie şi sfinţeşte tot ce voieşti, pentru a îndepărta pe cel rău din casă şi din curte, astfel se aşeză liniştea şi pacea. Pe Valea Marei preotul este aşteptat cu “crucea” făcută de mâinile femeilor credincioase ( într-o ştergură, făcută anume în thiară, se pun lucruri care te duc cu gândul la credințele bătrâneşti cum ar fi busuiocul, crucea, lumânarea de la Paşte, înfășurate mândru), iar cel mai tânăr din parte bărbătească iese în faţa preotului aşteptându-l, spre deosebire de Valea Cosaului unde, in aşteptarea preotului iese cel mai tânar din casă indiferent de sex. .
Mergând la biserică în ziua de Bobotează, femeile cu oluțurile în mână, îmbrăcate cu rânduială în straie de sărbătoare, scârțâindu-le sub picioare zăpada proaspătă, se poate citi pe fețele tuturor o dorință, aceea de a ajunge cât mai repede la biserică, pentru a-și pune oluţul la vedere, pe masa preotului, dar şi revederea methehăilor, care sunt aşezați la cruce de drumuri. Feciorii satului, se povestesc, pentru a se întâlni ( la unul dintre ei într-o şură) şi a face acei methehăi fetelor bătrâne, iar feciorilor bătrâni le fac babe adăugându-le câte o scrisorică, toate pregătindu-le în ajunul Bobotezei şi aşezându-i când nu îi vede nimeni, pentru a nu fi știuţi, lasând satul în povestea locului, care nu poate fi cumpărată cu nimic.
Creasta Cocoşului, veghează cele două văi : Valea Marei şi Valea Cosăului. Trecând pe Valea Cosăului, bisericile de lemn care au rămas în picioare, parcă ne arată că noi suntem cei care ținem obiceiurile locului vii, masa moşilor aminteşte de cei duşi dintre noi, dar care nu sunt uitați în acestă perioadă, ci sunt căutați. Aici mai găseşti şi alte poveşti, alte rânduieli, alți oameni, dar obiceiuri asemănătoare şi totuşi diferite. Obiceiul thiralexa, nu este o poveste de demult, mai sunt coconi care umblă cu tiralexa în Ajun de Bobotează și în Ziua Bobotezei. Satul ţine ziua de post din ajunul Bobotezei, mai mult, este zi în care neamurile se caută, se colindă, prin acest lucru obiceiul nu se pierde.
Mulți poate consideră că nu mai trebuie ținute aceste obiceiuri, sau nu le mai văd rostul. Totuşi datorită acestora femeile unui sat de pe Cosău (Călineşti), care locuiesc dincoace de râu, în Ajunul Bobotezei mânâcă de post, hribe, plăcinte, curethi umplut cu hribe și multe altele, iar cei de dincolo de râu aşteaptă preotul cu coaste şi cârnaţ.
Spunea o bătrână a satului ca își amintește de spusele bătrânului tată cum că, dacă de Bobotează or fi țurțuri zicea că anul care vine se anunță un an bogat!
Eu ca fiică a satului, le văd rostul. Cred că satul, nu mai este sat dacă nu are obiceiuri, dacă nu are joc, dacă nu are straie populare, dacă nu mai sunt oameni harnici și muncitori ai sfântului pământ, dacă nu păstrează legătura cu moşii şi strămoşii noştri.
De aceea Maramureşul este Maramureş, pentru că încă mai are poveste, mai are obiceiuri care îi dau viață. Acesta este motivul pentru care am enumerat mai sus ceea ce face ca Maramureșul să dăinuie, renunţând în timp la ele nu facem altceva decât să renunțăm la noi.

@ Măriuca Verdeş

Reclame

2 gânduri despre “Boboteaza pe Valea Marei şi Cosău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s