Bila de zerme

Bila de zerme

          mv-2 Din spusele părinţilor, bunicilor dar şi a străbunicilor, atunci când se împerechează zernii (şerpii) primăvara, ei se rostogolesc formând o mingiuţă, iar din salivele lor formează o bilă vișinie cu o gaură pe mijloc. Această împerechere a zernilor era văzută de oamenii care mergeau departe de casă cu animalele, cu copiii, pentru a-şi lucra pământurile ori pentru a aduna provizii pentru iarnă.
În cultura tradiţională maramureşeană se povesteşte că bila respectivă este aducătoare de noroc. Cu ea se spune că se făceau şi multe „bozgoane” (vrăji). Această bilă era folosită odinioară şi cine mai crede în ea poate o mai foloseşte încă, în apărarea vacilor sau oilor de pierderea laptelui. De asemenea, se spune că nu este bine să te uiţi prin ea dacă îţi este arătă de altă persoană, deoarece aduce moartea.
Bila de zerme era purtată fie la gâtul femeilor, fie în sân să nu fie văzută, fie o puneau în zgarda de corali specifică zonei Maramureşului Istoric. Era considerată și încă mai este, un lucru cu puteri magice de care pruncii nu aveau voie să se atingă!

@ Măriuca Verdeş

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s