Paştele animalelor

Mariuca Verdes
Mariuca Verdes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paştele animalelor

 

 

 

Autor: Măriuca Verdeş

De-a lungul anilor tradițiile s-au păstrat deoarece au fost oameni care să creadă în ele, să creadă în puterea semnificațiilor lor şi acest lucru le-a făcut pe unele dintre ele să dăinuie până astăzi.
Satul Desești sărbătorește astăzi “Paștele animalelor”. În această zi, femeile harnice își așează în trăisti sau coșărci câte puţin din mâncarea destinată animalor cum ar fi sare, fărină de grâu sau mălai (porumb), ulei, iarbă, colac și lumnină (lumânare) și merg la biserică pentru a fi sfinţite.
De când eram micuță această zi era una cu totul deosebită. În primul rând, pentru că puteam să duc eu traista sau coșarca, deaorece la Paște era dusă de o mână bărbătească, iar în al doilea rând pentru că era o zi în care te gândeai la animalele din curte pe care le iubeai și voiai să fie ferite de orice rău. Îmbrăcate în costumul nostru cel sfânt, toate femeile erau așezate în faţa bisericuţei de lemn, care stă de atâtea sute de ani în picioare, parcă pentru a-mi arăta că timpul nu distruge credințele ci oamenii.
Viața omului simplu de la sat se desfăşoară în jurul gospodăriei sau al animalelor din curte care le-au asigurat și încă le mai asigură traiul sănătos de zi cu zi. Din acest motiv omul de demult, cu puțină carte dar cu sufletul mare, s-a gândit la ele şi le-a apreciat valoarea. Renunțând în a mai trăi ca odinioară parcă ne ducem într-o lume care ne îndepărtează de Dumnezeu, de natură și de noi înșine.

@ Măriuca Verdeş

Anunțuri

4 gânduri despre “Paştele animalelor

  1. Hristos a Înviat!

    „Din acest motiv omul de demult, cu puțină carte dar cu sufletul mare, s-a gândit la ele şi le-a apreciat valoarea. Renunțând în a mai trăi ca odinioară parcă ne ducem într-o lume care ne îndepărtează de Dumnezeu, de natură și de noi înșine.”

    Tocmai asta-i, că nu trebuie să uităm a trăi!… O, Doamne, până când poporul ăsta va suferi şi se va umili? Până când va căuta în neştire „modele”, ori se va supune orbeşte fiecărui gând meschin ce vine din afară? Unde eşti tu, Mihai, unde eşti tu, Viteazule, să ne arăţi credinţa, demnitatea şi puterea ce zace în ăst popor? Ştiu, sună patetic, dar ăsta-i crudul adevăr! Oare, când ne vom trezi odată ?…

  2. In satul romanesc de altadata sarbatorile erau sfinte.
    Multumim pentru aceste randuri…sunt minunate si calde.

  3. Satul românesc există! Şi va exista, fără vorbele lui Charles ori alte interese… Oare uităm aşa de repede, după nici 25 de ani, de lupta Anei Blandiana, a Doinei Cornea şi a altora ca ei care n-au tăcut când a fost vorba de a salva satele româneşti de la distrugere?! Nu trebuie să ne ascundem după nickname-uri pentru a spune adevărul! Sărbătorile încă există, la fel şi satele cu frumuseţea lor. În schimb avem un guvern incompetent, slugarnic şi imoral care distruge ţara, ne vinde resursele străinilor şi ne cere votul cu acelaş zâmbet sinistru. Dixit

  4. Sunt de acord cu cele spuse de domnul Radut, sarbatorile sunt inca vii in multe locuri din aceasta tara, amintind aici doar de Bucovina ce mi-e foarte draga, ca-s din acea zona, de Maramures, de Banat, Oltenia, ori Dobrogea. Asta depinde foarte mult de oameni si de mediul in care locuiesc. Traditiile nu-s ceva abstract, ci cat se poate de reale. Totul tine numai si numai de noi pentru a le duce mai departe, a le impartasi si altora. Si, da, domnul Radut a amintit foarte bine ca ne lipsesc caracterele puternice, oamrnii adevarati, nu ceea ce am vazut nu departe de zilele ce au trecut, de oameni carora le era teama sa nu se…ude, cand jalea si desnadejdea semenilor cerea un exemplu si o vorba buna, nu una contrafacuta… Fara a politiza si a isca polemici aici, cred ca nu trebuie sa ne mai pacalim unii pe alti la nesfarsit, sa gandim ce dorim cu adevarat cu aceasta tara, sa mai ascultam si alte pareri, si sa cantarim bine intre zambete care nu cer nici macar mila si oameni cu cap care fac si vorbesc mai putin…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s