Leu- Mitologia Maramuresului (XVIII)

 

Mitologia Maramuresului (XVIII)

Autor: Dorin Ştef

Leu

Hoehlenloewe_leul de pestera_Wikipedia
Hoehlenloewe_leul de pestera_Wikipedia

 Despre prezenţa leului în folclorul românesc există mai multe ipoteze: ca specie a faunei autohtone, ulterior dispărută, substitutul unui animal similar, local; animal mitic de zodiac; simbol iconografic creştin (evanghelistul Marcu, reprezentat ca un leu înaripat, lupta lui Samson cu leul, prezenţa leului la Judecata de apoi); făptură fantastic de basm mitizat zooantropomorfă sau antropozoomorfă. Referitor la prima ipoteză, “se presupune că leul a înlocuit un alt animal sau că în zona Carpaţilor ar fi existat cândva leul carpatin, aşa cum a existat şi în zona Olimpului, pe vremea lui Alexandru Macedon” (Evseev 2001:99).

Alţi autori (M. Brătulescu 1981:82) susţin că acest animal nu a fost niciodată cunoscut pe teritoriul ţării noastre ca specie concretă şi invocă studiul lui J. Aymard (1952:393), unde se precizează că mărturiile autorilor antici semnalează prezenţa leilor pe o arie restrânsă (Penopolez) din sudul peninsulei balcanice.

În schimb, A. Fochi (1970:104) afirmă că “paleozoologii au constatat prezenţa leului pe teritoriul cuaternar al României: leul de peşteră (Panthera spelaea şi Felis leo spelaeus) alături de alte feline. Ceea ce îndrituieşte ipoteza transfigurării mitice a leului preistoric în literatura popular română”.

De asemenea, R. Vulcănescu (1987:520) susţine că “substratul paleozoologic al leului mitic se află în trecutul faunei locale carpatine”. Gheorghe Iza (1978) a stabilit că aria de răspândire a colindei leului coincide geografic cu aria de răspândire paleozoologică a leului de peşteră şi vizează partea de sud a Transilvaniei, zona Hunedoara-Sibiu (v. Vulcănescu 1987:519).

Însă din harta lui Iza putem constata că singura peşteră de pe teritoriul României cu picture rupestre având ca motiv leul de peşteră se află la Cuciulat, o localitate din jud. Sălaj, situată la mai puţin de 10 km de graniţa cu jud. Maramureş, spre Mesteacăn.

Din punct de vedere geografic, peştera este situată pe Culmea Prisnel-Dealul Mare, care se întinde de la Jibou până la Cheile Ţicăului, la sud de Ulmeni. În cinci variante mioritice din Ţara Lăpuşului (din loc. Stoiceni, Cupşeni şi Costeni) apare expresia “sunt trei lei păcurărei”.

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/

 

Anunțuri

Un gând despre “Leu- Mitologia Maramuresului (XVIII)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s