Promovarea valorilor Maramureşului Istoric

 

Rozalia-Maria Muste
Rozalia-Maria Muste

 

 

 

 

 

 

 

 

Promovarea valorilor Maramureşului Istoric

Autor: Rozalia-Maria Muste

Puţini sunt cei care promovează adevaratele valori, n-am reuşit să-mi dau seama din ce motive. O fi invidia sau poate lipsa de interes, cert este ca sunt persoane care ne reprezinta cu cinste şi sunt prea puţin cunoscute.

Fiică a Maramureşului Istoric, aparţinând prin naştere Sighetului Marmatiei, Diana Anghel, este una din ele.

Absolventă a Liceului Pedagogic “Regele Ferdinand”, ar fi putut fi doar o excelentă dăscăliţa. Ea nu s-a mulţumit cu atât şi a continuat să studieze, fiind acum absolventă a Facultaţii de Psihologie “Babes Bolyai” Cluj- Napoca, a masteratului, iar acum doctorand în ultimul an, Diana Anghel a scos de curând o carte avand titlul SCHIZOFRENIA şi CALITATEA VIEŢII, modele, terapie si management psiho-social. Editată cu sprijinul MINISTERULUI EDUCAŢIEI NAŢIONALE, de catre Editura Lumen, Iaşi, cartea este structurată pe şapte capitole în care descrie ce este şi cum debuteaza schizofrenia, care sunt cauzele şi în ce măsură aportul parinţilor, al familiei are vreo influenţă, factorii care determină această boală, simptomele, tratamentele atât psiho-terapeutice, cât şi cele medicamentoase, studii de cazuri pe diverşi subiecţi, interviuri şi sondaje pentru a testa comportamentul pacienţilor bolnavi, iar la final discuţii si concluzii menite a-i ajuta atât pe pacienţi, cât şi pe familiile lor.

Cartea este rodul unei munci şi cercetari profunde, a multor zile petrecute in bibliotecă. In timp ce mulţi tineri de vârsta ei, îşi petrec nopţile prin cluburi şi discoteci, acest copil minunat îşi dedică nopţile nedormite unui studiu serios şi temeinic. Şi, în timp ce atâţia absolvenţi de studii superioare dau vina pe sistem pentru faptul ca nu-şi găsesc un loc de muncă şi consideră că nu poţi accede la un post decât pe cărări neortodoxe şi stau să-şi plângă de milă, Diana Anghel, este şi educatoare la una din grădiniţele din centrul Clujului, post obtinut prin concurs şi asistent universitar.

Deci, se poate. Diana e un exemplu viu. Are două locuri de muncă implicând o mare responsabilitate, în acest an îşi va lua şi doctoratul şi mai are timp să studieze şi să scrie cărţi de specialitate. Şi asta, la numai douzeci şi şase de ani.

Felicitări părinţilor care au educat acest copil pentru a deveni un om mirobolant, felicitari Dianei Anghel pentru modul în care s-a pregătit pentru viaţă şi pentru că ne reprezintă atât de onorabil Maramureşul.

@ Rozalia-Maria Muste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s