Blagoveştenile în satul maramureşean

Mariuca Verdes
Mariuca Verdes

Blagoveștenile în satul maramureșean

Autor: Măriuca Verdeş

Dacă ai ocazia să trăiești în unul din satele Maramureșului, în această seară te poţi bucura de o priveliște cu totul deosebită, deoarece aproape fiecare gospodar își aprinde lomurile.

De când eram mică am crescut cu acest obicei, iar cu cât creșteam așteptam cu mai mare drag această seară care este numită “Blagoveștenie”.

Toată ziua făceam curățenie prin curte, adunam uscăturile, greblam grădina şi făceam o grămadă mare, ca pe când se înserează să îi dăm foc. Eram foarte fericită să trăiesc acest moment în primul rând pentru faptul că se așternea peste sat un sentiment de liniște și siguranţă iar în al doilea rând, se răspândea fumul de la toate casele şi satul părea coborât din poveşti. În această seară nu te întrebi de ce o făcut vecinul foc, deoarece se știe.

Se crede că de Blagoveștenie ies zernii (şerpii) din pământ iar focul semnifică purificarea şi protejarea gospodăriei de ei. Tot din acest motiv se înconjoară toată curtea şi grădina ținând în mână o făclie cu foc, dar de această dată pentru a apăra gospodăria de intrarea zernilor în curte.

În unele sate se strâng grupuri de feciori care se duc în marginea localităţii sau pe un deal din apropiere și fac un foc foarte mare de unde se împușcă peste sat cu tunul pentru a alunga răul de peste sat.

Astfel stăteam lângă foc până se termina tot ritualul, dorind ca această seară să se repete mai des. Chiar dacă anii au trecut, acest obicei nu este uitat de acei locuitori ai satului care ţin la obiceiurile strămoşeşti şi care cred că respectarea lor asigură bunul mers al lucrurilor.

@ Măriuca Verdeş

3 gânduri despre “Blagoveştenile în satul maramureşean

  1. Foarte frumoasa expunerea despre aceasta frumoasa sarbatoare,felicitari !!!!!!! Doar o persoana sensibila si atenta la micile sau marile detali cotidiene care ne inconjoara poate exprima in cuvinte atit de frumoase traditiile noastre morosene ,complimete !!!!!

  2. Vă mulțumesc frumos pentru gândul dumneavoastră. Vă mulțumesc că ați citit acest articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s