Portal

Intrarea în Biserica veche din Budeşti

portal
portal
portal
portal

 

Ataşez cele două fotografii la care face referire Teo Ivanciuc în comentariul său. Din păcate nu am ştiut să le înserez în cadrul comentariului.

bud josani portal desen babos 99
bud josani portal desen babos 99
budesti josani
budesti josani

7 gânduri despre “Portal

  1. Biserica veche, portal nou. Din nefericire, ceea ce se vede azi este portalul reconstruit in anul 2002, in timpul ultimelor restaurari. Cu acest prilej, portalul vechi (datat in anul 1643), a disparut fara urma!

  2. Ba da, a disparut fara urma. Se pare ca a fost ars, impreuna cu dranita schimbata de pe acoperis si restul deseurilor lemnoase. Da, seamana, este copie a originalului, dar aceasta nu rezolva nimic. Restaurare de biserica UNESCO!
    A, daca tot vorbim de „restaurari”, biserica din Sarbi-Susani (construita in 1639) a suferit pierderi inca mai mari: in timpul „restaurarii” din anul 2000, aceasta a pierdut pragul portalului de intrare, coiful turnului, „Masa mosilor” (din lemn masiv, confectionata in anul 1764) si, cel mai valoros lucru, SINGURUL acoperis medieval de dranita pastrat in Maramures, care a fost salvat de restauratorii din anii 1921 si 1970, fiind acoperit practic cu un acoperis dublu, dar care a fost distrus de catre carpacii din anul 2000! Pe banii Ministerului Culturii!

  3. Pardon, aici se comit confuzii: portalul de intrare in biserica este disparut (poate ars, poate nu), iar vechiul ancadrament masiv la care se face referire mai sus si care se afla in interior (intre pronaos si naos), este cu totul diferit ca forma, avand partea de sus rotunjita. Acea rama este originala, da, dar nu are nimic de-a face cu subiectul nostru.
    Atasez o imagine in care se vad cele doua portaluri succesive, precum si reproducerea portalului original, cu inscriptia de la anul 1643, reproducere realizata de catre arh. Alexandru Babos de la Universitatea din Lund-Suedia.
    Inca o data, discutam de lucruri diferite: copia de azi a portalului de intrare nici macar nu reproduce textul vechii pisanii maramuresene…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s