Píntea- Mitologia Maramuresului (XII)

Zalea lui Pintea/Budesti_Josani/Wikipedia
Zalea lui Pintea/Budesti_Josani/Wikipedia

Mitologia Maramuresului (XII)

Autor: Dorin Ştef

Píntea

(Grigore Pintea zis Viteazul)

Erou local; haiduc, pribeag.

Născut în satul Măgoaja (jud. Cluj), Grigore Pintea (1660 – 1703) a trăit în timpul împăratului Leopold I al Austriei. A participat, în calitate de căpitan, la răscoala iniţiată de Francisc Rakoczi al II-lea, împotriva habsburgilor. A luptat, ca haiduc, împotriva stăpânirii austriece, jefuindu-i pe nobili şi împărţind, o parte din averea dobândită, oamenilor săraci. A fost prins şi închis în beciurile Sătmarului, apoi eliberat. Atacă cetatea Baia Mare în fruntea unei armate, însă moare la poarta oraşului în timpul asediului.

Legendele vorbesc despre averi fabuloase ascunse în peşteri de Pintea şi ortacii săi. Autorităţile de la Viena îi conferă statut de prinţ rebel, tâlhar şi infidel, stăpân peste o ţară (“Pintyeland”) care se întindea din Lăpuş până în Maramureşul istoric.

Tradiţia locală spune că Pintea a fost un erou cu puteri supranaturale (forţă fizică ieşită din comun, invulnerabil în faţa armelor, capacitatea de a zbura cu calul său năzdrăvan de pe un munte pe altul etc.): “Pintea o fost un viteaz mare. El o avut un cal năzdrăvan. Apoi oamenii împăratului o vrut să-l prindă. El o stat călare pă cal, sus, pă Piatra Gutâiului. Apoi calu’ o stat într-un picior de d-inapoi, că ş-amu să vede în piatră urma piciorului unde o stat calul. Apoi odată o zburat calul de pă Gutâi, cu Pintea călare, colo, pă Vârvu-Ptetrii de cătă Şugătag; apoi, de-aiciuca, ca gându’, o zburat pă Ptiatra-Săpânţii. C-apoi viteaz ca acela n-o fost altu’ nime” (Dumitru Lupu Feier, 72 ani, din Giuleşti, în aprilie 1924, cf. Papahagi, 1925: 121).

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s