Dochia- Mitologia Maramuresului (X)

Mitologia Maramuresului (X)

Autor: Dorin Ştef

Dochia

Baba Docă
Baba Docă

Semidivinitate meteorologică feminină (Vulcănescu 1987). Este patroana primelor 9 sau 12 zile de la începutul lui martie cu vremea schimbătoare, care sunt numite în popor zilele babelor sau babele (Bilţiu 1999: 18).

După alte legende, numele ei ar proveni de la Dachia, fiica lui Decebal, urmărită până pe muntele Ceahlău de împăratul Traian, îndrăgostit de ea, şi prefăcută de Zamolxe în stâncă, pentru a scăpa de urmăritor (v. Călinescu, 1940).

Tipul cel mai răspândit al legendei din Maramureş narează trimiterea nurorii, de către babă, cu lâna neagră, să o spele până ea se va face albă. Întâlnindu-l pe Dumnezeu şi explicându-i necazul, primeşte de la acesta un buchet de ghiocei, simbolul primăverii. Ajunsă acasă, fata o sfătuieşte pe babă să iasă cu caprele la păscut pe motiv că au apărut ghioceii. Fiind frig, baba îmbracă 12 cojoace şi urcă la munte, dar Dumnezeu dând căldură, baba tot leapădă câte unul. Ajunsă în vârf, Dumnezeu trimite ger şi baba îngheaţă cu capre cu tot (Bilţiu 1999: 18). “Odochea era o babă destul de hâdă şi bătrână şi cam încovoiată de spate. Dochia sau Docă îi spunea. În vremurile acelea a fost frig. Şi cum era frig a tot luat câte-un cojoc, până a luat pe ea 12 cojoace. Era frig şi era în martie, când sunt zilele Odochii. Atunci plouă, ninge, suflă vântul, de-ţi intră până la oase” (Bilţiu 1999: 88). În descântece apare ca o zână bună, aptă să vindece: “Pă cărare dreptă îndrepta-te-oi, / La Odoche mâna-te-oi, / Paloş în mâna dreaptă lua-ua, / Bine cota-ţi-a” (Bilţiu 1990: 279).

Numele a fost preluat din calendarul bizantin, care serbează la 1 martie pe martira sfânta mucenică Evdochia, în urma interferenţei dintre legenda populară străveche şi cea creştină, localizată de asemenea la începutul lui martie (ipoteza a fost formulată prima dată de Hasdeu; v. şi Constantinescu 1963).

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/ 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s