Frumuşelele- Mitologia Maramuresului (IX)

Mitologia Maramuresului (IX)

Autor: Dorin Ştef

Frumuşelele

printre flori
printre flori

Li se mai spune şi Slăbănoage, Ilioi, Moroi, Vântoase, Iroase, Zâne, Iele, Milostive etc.

Frumuşelile acele-s vânturi rele. Pe cine prind îi iau puterea din mâini şi din picioare, îi îmbolnăvesc de boli grele. Sunt vânturi care ridică fânul şi frunzele către ceri şi nori. Nu-i bine a da în urma lor şi în vârtejul lor. Nu-i bine a zâce hâd de ele, numai să le lauzi şi zici: Frumoase, frumoase sunteţi, / Frumoase de când vă aveţi. Aşa se mai potolesc şi nu să învârtesc aşa rău, că te pot bate cu capul de pământ şi să rămâi ca vai de tine. Cine face pânză vinerea sau în Vinerea Milostivelor, le ia pânza şi o duc şi o bagă prin tufe şi prin turnul bisericii şi nu mai aleg nimic din ea” (Ileana Ivănciuc, 83 ani, Corneşti, cf. Bilţiu,1999: 261).

„Când o fost în mniedz de cale, / S-o tâlnit cu marele, / Cu tarele, / Cu dzâna, / Cu presâna / … / Cu vântoasele, / Cu frumoasele, / Cu tătă gloata lor. / În faţă i s-o uitat / De păr sus l-o ridicat…” (Papahagi, 1925: 286; Săcel – Maramureş).

Frumoasele cred că sunt nişte nimfe ale văzduhului, îndrăgostite mai deseori de tineri mai frumoşi decât ele. Din această pricină, dacă un tânăr este lovit dintr-o dată de paralizie sau dambla, cred că acest rău nu vine de la nimeni altu decât de la aceste frumoase şi zic că în acest chip pedepsesc ele, iubirea transformată în ură şi furie, pentru nesupunerea iubiţilor lor” (Cantemir, Descriptio Moldaviae, ed. 1973: 341).

Ielele sunt nişte duhuri, în chip de fete tinere, 3,5,7,9 sau 12 la număr, de o frumuseţe uimitoare. După unii au aripi, sunt îmbrăcate în alb, de sus până jos, au zale pe piept şi clopoţei la picioare. Umblă despletite şi capul le e împodobit cu flori. (…) Trăiesc în păduri depărtate şi în zăvoaie. Se hrănesc cu flori şi beau apă din izvoare (vezi studiul lui Candrea, 1944: 183-186).

Despre originea lor, Vulcănescu (1985: 428) susţine că ar fi „suflete de femei care au fost vrăjite”, sau „fiicele lui Rusalin-Împărat” sau „cele trei fete a le lui Alexandru Machedon (Catrina, Zalina şi Marina) care găsesc o sticlă de apă vie, o beau şi încep să zboare năluce în cer”.

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s