Ciclul vieţii familiale la românii din Transilvania

Ciclul vieţii familiale la românii din Transilvania

în a doua jumătate a sec. al XIX- lea şi începutul sec. XX

Volum realizat în cadrul Centrului de Studiere a Populaţiei şi a Seminarului de Demografie Istorică, editat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică de Ioan Bolovan, Diana Covaci, Daniela Deteşan, Marius Eppel, Elena Crinela Holom, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, 2009.

Este o colecţie de 90 de documente, dintre care 85 inedite, cu valoare istorică, sociologică, juridică şi antropologică. Este împărţit în trei părţi: documente privind pregătirea şi încheierea căsătoriei, documente privind disoluţia cuplului şi documente privind ciclul vieţii individuale şi familiale.

Cartea este incitantă pentru orice persoană interesată de aspecte ce ţin de viaţa românilor ardeleni din trecutul apropiat, nu doar pentrru specialişti în diferite domenii. În partea întâi, documentele evidenţiază aspecte interesante referitoare la dispensele oferite de biserică în vederea încheierii unor căsătorii, conţinuitul unor contracte de „bună învoire la căsătorie”, precum şi o imagine interesantă asupra relaţiilor de acest tip în ruralitatea ardeleană, cadrul formal care guverna viaţa acestor comunităţi. Partea a doua este mai tensionată, documentele vorbesc despre cauze, conjuncturi şi mijloace de obţinere a divorţului, relevă importanţa forurilor bisericeşti în soluţionarea cauzelor de acest gen, mentalităţile vremii, probele aduse şi admise în probaţiunea matrimonială. În fine, în partea a treia, sunt prezentate memorii (Petre Mureşanul, Popa Zaharie) şi corespondenţe (ex: Maria Mihaly, Victor Mihaly de Apşa, Teodor Branişte). În această secţiune este evidenţiată mai pregnant viaţa personală şi socială a unor personaje şi/sau familii, bolile care decimau familii întregi, relaţiile sociale ale vremii, modul de adresare oficial şi în particular, etc. Toate documentele scot la lumină graiul specific epocii, reînvie cadrul instituţional în care îşi duceau viaţa românii din Austro-Ungaria, sunt practic o pagină de istorie românească vie, cotidiană, ancorată în realităţile timpului.

Scris de cărţi faine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s