Robonban- Mitologia Maramuresului (VI)

Mitologia Maramuresului (VI)

Autor: Dorin Ştef

Robonban

 

Dragos,sursa foto Wikipedia
Dragos,sursa foto Wikipedia

Erou mitic local, duce (sau voievod) al Ţării Maramureşului, probabil întemeietor al acestui ţinut, ca formă de organizare politică şi militară. “Din cele mai vechi timpuri, teritoriul maramureşean a fost împărţit în ducate (sau voievodate), iar acestea în judeţe (sau cnezate). Ducele era şeful unei confederaţii de juzi de pe una sau mai multe văi. El hotăra neînţelegerile dintre săteni, le îndruma viaţa publică, supraveghea disciplina şi educaţia militară. (…) Amintirea vechilor duci au păstrat-o legendele maramureşene sub numele de Robonbani. Dintre aceştia se preamăreşte şi azi în cântece lungi vitezul Romoniţă Robonban, care pare să fie identic cu Ramung Konig der Wallachen din Niebelungenlied” (Filipaşcu 1940: 27).

Datcu (1968) reia această ipoteză şi citează un fragment din cântecul Nibelungilor: “Venea pe cai sălbatici, cu şapte sute ostaşi / Însuşi Ramuno cneazul, ce avea al său sălaş / În ţara Valahiei. Zburau sirepii lui.”

Cert este că numele de Robonban devine sinonim cu “întemeietor”. În legenda satului Rozavlea, un oarecare Toader din neamul Robonbanilor se căsătoreşte cu Rosa Rosalina şi întemeiează o nouă localitate pe valea Izei: “Rosa Rosalina şi-a ales pe un fecioraş sărac, pe Toaderu Robonbanului, care a arat cel mai mult şi cel mai bine, întrecându-i pe toţi ceilalţi. (…) Urmaşii Rosalinei, căci avea vreo doisprezece copii, au făcut un sat frumos pe malul Izei, sat care se numeşte Rozavlea, după numele ei” (Lenghel 1985: 693).

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s