Curcubeul- Mitologia Maramuresului (V)

Mitologia Maramuresului (V)

Autor: Dorin Ştef

Curcubeul

 

În tradiţiile maramureşene, curcubeul e un fenomen atmosferic personificat, capabil să soarbă apele râurilor şi să genereze apoi ploaia. Mai este văzut ca un „calendar de apă”, care prefigurează viitoarele recolte agricole: „Curcubeul se vede un cerc mare pe cer care iese dintr-o apă mare la un capăt şi celălalt capăt este în altă apă mare. Sobeşte din amândouă apele. Se vorbeşte că sorbeşte până se umflă şi atunci se ridică şi se varsă ploaia din curcubeu. La noi be din apa Vişeului şi din Iza. Sorbeşte cât îi trebuie în amândouă capurile. După ce s-a umflat atunci s-a desfăcut şi zice că plouă. Ziceau bătrânii, aşa, când se uitau la culorile acelea şi vedeau din care-i mai multă. Dacă este verde multă culoare ziceau că-i fânaţă şi va fi iarbă multă, de-i galben îi grâu mai mult. De-i roşu e porumb mult în anul acela. Atunci zice că se face mălai mult” (Ion Ungureanu Tomşa, 84 ani, Rozavlea, cf. Bilţiu, 1999:78-79).

“Divinizat ca atare în zonele mitologice cu ploi abundente, simplu simbol în regiunile pluviale moderate, absent în mitologia populaţiilor pentru care ploaia este un fenomen rar sau necunoscut. Curcubeul e considerat mai ales legătura divină dintre cer şi pământ. La noi, curcubeul are semnificaţii variabile: zmeu, balaur, sorb (care soarbe apa mării sau a râurilor), dar şi brâu cosmic (Brâul Pământului, Brâul Maicii Domnului), cu funcţia opririi ploii” (Kernbach, 1989: 126-127).

@Dorin Ştef

Blogul autorului: http://dorinstef.blog.com/

Reclame

Un gând despre “Curcubeul- Mitologia Maramuresului (V)

  1. „Daca mergi în coate şi în gerunţi până unde be ‘ apă Curcubeul, găseşti o ladă cu nişte linguri de argint.” „Eu am fost până acolo, da’nu-s numai nişte apă şi nişte culori.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s