Biserca veche din Rozavlea

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Rozavlea datează de prin 1717. Tradiţia spune că a fost adusă aici din altă localitate maramureşană şi ridicată pe locul unei biserici mult mai vechi, distrusă de tătari, aşa cum poveştile marmaţiene şoptesc aproape peste tot în Maramureşul Voevodal pentru care năvălirea tătară de la 1717 a fost un eveniment de proporţii impresionante care a  lăsat urme adânci în conştiinţa locuitorilor. Memoria colectivă a rozăvlenilor reţine şi existenţa unei mănăstiri pe raza localităţii, existenţa sa fiind amintită însă doar de unele toponime, astfel că povestirile locului seamănă mult cu cele din alte localităţi marmaţiene (ex. Călineşti).

Cert este că, în vara anului trecut, am poposit pentru scurt timp în zonă şi am avut prilejul să asist la restaurarea  picturilor din interiorul bisericii de către o echipă tânără din Bucureşti, echipă care a efectuat lucrări similare şi la biserca bătrână din Ieud, probabil că şi în alte aşezăminte monahale din Maramureş. La Rozavlea, restauratorii aveau în lucru o pictură anonimă executată pe pânză lipită pe pereţii de lemn de brad ai bisericii, doar pictura Iconostasului fiind atribuită meşterului Ion Plohod din Dragomireşti, fiind datată la 1810.

Vizita mea la biserica din Rozavlea a coincis cu partea iniţială a restaurării, operaţiunile efectuate în această perioadă constând în fotografierea detailată a picturilor, copierea pe hârtie specială a picturilor şi identificarea gradului de alterare a acestora pentru stabilirea procedeelor de intervenţie a restauratorilor.

Postez câteva imagini cu picturile bisericii în stadiul existent în vara lui 2010 şi pe câţiva dintre restauratorii implicaţi în acest proces, cu speranţa că munca acestora a fost de calitate şi frumoasele picturi rozăvlene vor putea fi admirate la adevărata lor valoare şi de generaţiile viitoare.

 

Anunțuri

2 gânduri despre “Biserca veche din Rozavlea

  1. buna ziua! am vazut fotografiile postate in legatura cu restaurarea picturilor murale de la o biserica de lemn si as dori sa va intreb, daca aveti stiinta, cine este tanara echipa de restauratori care a participat la acest proiect. Si eu sunt restaurator pictura (vezi http://www.restaurare-pictura.ro) si as dori sa-i contactez, pt un schimb de informatii. Cu multumiri, Sultana Polizu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s