Urmaşele regelui Ungariei


Despre surorile Andraş din Cuhea, Marişca şi Iulia a lui Carolea, v-am mai povestit dar nu am relatat povestea incredibilă a acestor tinere care cred că sunt descendentele lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei.

Conform legendei care se păstrează în Cuhea, un strămoş al familiei Andraş a venit din Ungaria cu sute de ani în urmă ca jăndar în sat. El se trăgea din regele Carol Robert de Anjou şi a avut, printre altele, misiunea să caute oşteni viteji în satele de pe Valea Izei şi să organizeze un detaşament de luptă care să apere depresiunea de eventualele atacuri dinspre Est.

Bătrânul oştean a colindat satele învecinate iar în Rozavlea a văzut o tânără de o frumuseţe nemaiîntâlnită, de care s-a îndrăgostit pe loc. Bineînţeles că şi fata, care era de neam mare- se pare că de-a lui Mariş, l-a plăcut astfel că în scurt timp s-au căsătorit iar oşteanul s-a stabilit definitiv în Maramureş.

Aşa s-a născut familia Andraş a lui Carolea, adică a regelui Carol, familie considerată şi astăzi de neam. Conform spuselor Marişcăi Andraş a lui Carolea doar două familii poartă în prezent numele de Andraş, acest fapt precum şi porecla arată că în această legendă ar putea fi un sâmbure de adevăr.


 

Marişca
Marişca
Iulia
Iulia
Anunțuri

4 gânduri despre “Urmaşele regelui Ungariei

  1. nu vreau sa dezamagesc dar putin probabil. cred ca initial a fost vorba de omul regelui, adica o persoana de incredere in raport cu regalitatea, apoi in timp peste aceasta sintagma s-a suprapus ideea de ruda a regelui. nu fetele au inventat povestea ele doar mi/au relatat-o si mie mi s-a parut interesanta chiar daca greu de crezut. in domeniul povestilor satului ori a legendelor insa nu adevarul istoric este urmarit, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s