Biserica din Sârbi- Josani

” Este construită din lemn de stejar, în anul 1665. Absida altarului, degroşată, de formă poligonală, este din grinzi de brad, în urma reparaţiilor din sec XIX. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică. Deasupra pronaosului tăvănit se înalţă turnul clopotniţă. Acoperişul are streaşină dublă.

Pictura interioară a dispărut aproape complet, din ea mai păstrându-se doar un fragment de circa doi metri pătraţi, în altar.

Se pot admira câteva icoane pe lemn deosebit de valoroase, dintre care două, pictate în jurul anului 1775, pot fi atribuite lui Radu Munteanu.

Uşile împărăteşti frumos sculptate datează din 1764 şi au fost pictate, probabil, de Alexandru Ponehalschi.”

Aşa glăsuieşte istoricul oficial al bisericii afişat pe unul din pereţii exteriori. Pentru mine, cel puţin prima parte e scrisă într-o limbă străină, nu ştiu care e absida, naosul sau pronaosul şi cred că nu voi reuşi degrabă să le identific de aceea prefer să ascult poveştile bătrânilor.

De data asta, ghid mi-o fost Vasile Faur de 79 de ai, fost clopotar la Biserca veche din Sârbi, pensionar deplin cu 90 ron pensie, baba ioc.

Anu trecut s-o renovat biserica. Era pe pământ da să putrze lemnu şi or rădicat-o pă fundaţie de ptiatră, fără mortar. Meşterii or fo din Budeşti, Berbeşti, Bârsana şi din alte sate şi cu vinciuri s-o rădicat şi  câte 80 de ţenti de la pământ.

I-or ţânut satu cu mâncare şi beutură da plata lucrului or făcut-o domnii de la Bucureşti.

Apoi io strâng iarba de printre morminte că mni milă să o las aşe mare.  Înainte de a fi reparată mai băgam câte un bolovan sub ea, unde era gaură mare să nu să îmburde.

La început distantă, soţia omului – Maria Faur de 70 de ai, intervine şi ea în discuţie:

Biserica asta îi  mai veche decât scrie  pe ea şi prima data o stat pe un deal, bătrânii zâc că o fo mănăstire la început. Or adus-o oamenii aici pe deluţu ăsta din sat să putem ave grijă de ie.


Şi la Călineşti îi o beserică veche da or luat-o catolicii… şi aici or vrut da nu i-o lăsat oamenii, aşe că o rămas a nostă.

Remarc că şi aici dăinuieşte o poveste referitoare la vechimea bisericii şi la faptul că iniţial a fost amplasată pe o altă locaţie, un deal din afara vetrei satului, pe  Mănăştur. La fel ca şi în alte sate, biserica a fost iniţial mănăstire. Acest tip de naraţiune referitoare la vechimea şi sfinţenia bisericii satului se transmite pe cale orală şi se păstrează chiar dacă lăcaşul e scos din circuitul liturgic cotidian.

Un gând despre “Biserica din Sârbi- Josani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s