Toader Sicuţa

Despre Toader Sicuţa se spune că e unul dintre cei mai buni ceteraşi de pe Valea Izei, fapt ce nu poate fi tăgăduit de oricine are privilegiul de a-l asculta.

Spun privilegiu deoarece au trecut ani buni de când posturile noastre de radio si televiziune nu l-au mai difuzat. Cu ani în urmă, Fraţii Sicuţa mai apăreau pe câte un post o dată sau de două ori pe an. Acum însă, deşi sunt cel puţin trei  canale Tv care, cel puţin teoretic, ar trebui să  transmită muzică tradiţională conform profilului public,  Fraţii Sicuţa şi alţi interpreţi autentici de folclor românesc nu mai au loc pe sticlă de manele sau aşa-zis folclor, o mixtură de prost gust şi lălăială care zice-se are priză la public şi generează audienţă.

Dacă românii nu au ochi şi urechi pentru rapsozi de talia lui Toader Sicuţa din Botiza Maramureşului, de pe Valea Sasului, străinii ştiu să aprecieze valoarea autentică. Astfel Sicuţa şi fraţii săi sunt invitaţi periodic în Franţa, Belgia, Elveţia şi alte ţări vest-europene, încât a ajuns de notorietate îndoiala unui franţuz bătrân care  întreba dacă capitala României este Botiza :).

În casa lui din Botiza au poposit de-a lungul timpului poate mai mulţi străini iubitori de frumos şi autentic decât işi poate închipui un muritor de rând şi aş aminti doar actualul director al Centrului Cultural Francez din Cluj, foştii şefi de misiuni UE la Bucureşti, ambasadori, jurnalişti, regizori, fotografi, etnografi, folclorişti, dar şi  simpli turişti atraşi de faima sa.

În urmă cu mai mulţi ani TVR 2 a preluat şi transmis un material de peste o oră cu  rapsodul Sicuţa surprins la muncile câmpului, la nuntă, înmormântare şi joc iar într-o  revista internaţională de etnografie şi folclor editata la Paris au apărut două articole elogioase la adresa lui Sicuţa şi a fraţilor săi, ţărani şi artişti în acelaţi timp.

Iată câteva site-uri străine care se referă la Toader Sicuţa şi muzica lui minunată:

link

link2

link3

Închei prin a spune că anul trecut Sicuţa a fost protagonistul unui film documentar şi a unei cărţi realizate de un pasionat de folclor din Elveţia şi postez câteva imagini din tinereţea rapsodului şi a familiei sale, fotografii ce fac parte din colecţia personală a familiei.

Două melodii înterpretate de Fraţii Sicuţa puteţi găsi printre postările de la categoria de suflet. Audiţie plăcută!

Poate fi contactat la telefon nr.

0721515131

Reclame

3 gânduri despre “Toader Sicuţa

  1. Poate ar fi bine de amintit și pe Toaderu Sichi, cel care a fost un reper de mare valoare,,în formarea celor care i-au urmat și care i-au moștenit cîntecele de joc și petrecere .Toaderu Sichi a fost un CETERAȘ și un rapsod de mare valoare,nu numai pentru botizeni și moroșeni,ci și pentru lăpușeni,pentru cei din Poiana Botizi, Lăpușul Românesc Groșii Țibleșului ,ect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s