Toamnă târzie la Breb

A fost picată deja prima brumă  când am poposit la Breb pentru prima dată, în toamna lui 2007.  Bruma persista încă în zonele ascunse soarelui iar pârâul ce străbate centrul satului avea pe margini crâmpeie de gheaţă.

Am găsit Brebul aşa cum mă aşteptam: crescut pe pământ sub pavăza veşnică a Crestei Cocoşului, retras puţin de la drumul ţării, ocrotit parţial de aparenta izolare. Evident, satul Breb e unul dintre cele mai bine conservate sate marmaţiene, dar asta nu înseamnă că e rupt de civilizaţie. Nu, semnele ei se insinuează tăcut şi ireversibil, apare de nicăieri kitsul ca un ţipăt de buhă buimacă şi totuşi… în Breb sau Brebuc- cum îmi place să-l alint, mai pulsează ceva ce merită perceput.

Poate vâltoarea din centrul satului, moara veche şi abandonată, poate cimitirul cu cruci ciudate  de piatră sau doar câte un bătrân uitat de vreme ce priveşte sfios de după geam.

Încă mai e de mers în Breb, satul ce şi-a luat numele după un mamifer dispărut deja din apele sale, poate ca un semn al destinului.

8 gânduri despre “Toamnă târzie la Breb

 1. Si eu sunt de parere ca asezarea de pe malul paraului cu brebi are ceva cu totul special si inca reprezinta un colt de rai morosenesc…

 2. zona inca nu s-a „modernizat” ca si in restul Maramuresului.Se mai tine la traditii.O zona aproximativ la fel, mai e cea din Botiza si Poienile Izei.Frumos denumita zona „colt de Rai”.Asa e.

 3. Si Valea Porcului mi se pare un loc interesant, chiar daca e la doi pasi de Sighet. Se zice ca sunt cateva catune pe langa Poienile de sub Munte care merita vizitate, acolo nu am ajuns inca.

 4. no mie tare imi place zona aceasta sant din zona banatului dar nu se compara cu aceasta zona din toate punctele de vedere bravo

 5. Zonele is ca femeile: daca stii unde sa te uiti tat gasesti ceva interesant. Fiecare are farmecul ei. 🙂
  Bun venit pe la noi prin Maramu!

 6. Speranţă

  Am zărit într-o zi un fluture de rouă
  şi-am descoperit ce-i lacrima speranţei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s