Electra si Grupul Iza

Pentru mine Horea Munţilor sau a Miresii, cum mai este cunoscută, ar trebui inclusă în patrimoniul mondial fiind, fără nicio îndoială, o capodoperă muzicală care poate sta alături de orice altă creaţie similară indiferent dacă este cultă sau populară.

Dacă pentru egipteni Nilul şi piramidele antice sunt pilonii care i-au susţinut şi le-au condus paşii de-a lungul istoriei, maramureşenii (poate toţi românii) şi-au marcat spaţiul existenţial cu stâlpii şi porţile cioplite în lemn, spiritualizat  prin muzica lor inconfundabilă. De multe ori m-am gândit că horile maramureşene sunt de sorginte arhaică, mă refer îndeosebi la linia melodică, şi nu este exclus să fi avut iniţial un rol important în manifestările cultice precreştine. Spun asta deoarece muzica noastră tradiţională acţionează ca o matrice asupra majorităţii ascultătorilor, lasă o amprentă în sufletul lor pe care o poartă involuntar toată viaţa şi reacţionează la ea ori de câte ori o ascultă, chiar fără a fi conştient de acest lucru.

Cu toate acestea nu m-am gândit niciodată că între horile marmaţiene şi tragedia greacă ar putea exista o simbioză  şi o compatibilitate culturală. Acest merit îi revine regizorului clujan Mihai Mănuţiu, care a gândit şi a pus în scenă, cu sprijinul actorilor Teatrului de Stat din Oradea,  Electra vechii Elade pe muzica antică a marmaţienilor, înterpretată de Grupul Iza. A rezultat un spectacol fascinant şi natural deoarece muzica maramureşană subliniază perfect stările fundamentale ale sufletului uman: bucuria, tristeţea şi jalea. În acelaşi timp şi din considerentele menţionate, este un spectacol care poate fi prezentat şi înţeles fără traducere pe orice scenă din lume.

Istoria străveche a românilor nu o găsim în izvoare scrise ci încifrată  în porţile şi cântecele noastre care aşteaptă încă să le desluşim mesajul. Până atunci avem datoria să păstrăm această moştenire cât mai nealterată posibil.

Anunțuri

2 gânduri despre “Electra si Grupul Iza

  1. O sa am nevoie de tine , pentru organizarea unei excursii , mai prin primavara . Intentionam cu clasa sa o facem pe undeva prin Nord.

    Poate vii cu ,,some tips&tricks”

    Un blog frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s