Căutând cetatea de la Onceşti

Într-o dimineaţă din vara lui 2007 m-am hotărât, în timp ce-mi degustam cafeaua, să caut cetatea dacică de la Onceşti, despre care se zice că ar fi printre puţinele vestigii dacice din Maramureşul rămas în stânga Tisei.  Aşa că am încălecat pe bicicletă şi odată am descălecat, precum voevozii de odinioară, în satul cu pricina. Inoportunez o babă care părea că ştie tot ce mişcă şi, mai ales,  a mişcat în Onceşti, îi zic mătuşă- aşa cum se cuvine, o întreb de sănătate, de vreme şi alte chestii care fac deliciul convorbirilor când te grăbeşti şi după vreun ceas, mătuşa mă îndrumă spre dealul din nord unde, musai o să găsesc cetatea că sare în ochi. Ca bonus, mă îndeamnă să trec Iza de-a crestulu’ că apa-i mică la vremea asta, când era mneaiei fată o trecea fără să se ude la gerunţî.

Îi mulţumesc şi mă îndemn pe traseul indicat de amabila mea interlocutoare.  Trec pe lângă un birt ad-hoc amplasat strategic în curtea unui gospodar de pe o uliţă fără nume şi un vâj cu părul alb şi ochi albaştri îmi spune, contra unei beri, să mă duc 50 m mai la deal şi să trec ca oamenii pe punte, nu de alta da’  Iza are vreo 2 m adâncime pe unde mi-o zâs baba să trec fără grijă. Mă mai sfătuieşte, gratis de data asta, să nu mă ieu după vorbele muierilor că n-oi ajunge departe şi în sinea mea îi dau dreptate.

Pe scurt, am căutat cetatea vreo 5 ceasuri da’ n-am găsit-o deşi oamenii pe care i-am întâlnit, urcând sau coborând dealul- aparent fără nici o treabă- mă asigurau că am trecut exact pe lângă ea după ce le explicam pe unde am hălăduit. Din ce au povestit am înţeles că din cetate au rămas doar urmele unor întărituri care se continuă în prezent cu un fel de peşteră sau grotă mai bine zis. Oamenii confirmă că arheologii au găsit în timp acolo diverse artefacte din fier şi bronz, dar or trecut mulţi ani de când nimeni nu o mai trecut pe acolo, aşa că vegetaţia o năpădit cetatea şi de aceea nu am văzut-o.

În concluzie nu am găsit cetatea dacică de la Onceşti, în schimb am făcut vreo 10 poze cu primul meu aparat digital, Sony h1, din care postez câteva, aşa ca să vă daţi seama de potenţialul locului.

Ultimele două poze le-am făcut cu altă ocazie, atunci nu mai căutam cetatea, dar un bătrân mi-a spus că undeva pe acolo ar trebui să fie. Oricum, dacă aveţi drum prin Onceşti, merită să mergeţi pe urmele dacilor şi poate veţi avea mai mult noroc decât mine.

6 gânduri despre “Căutând cetatea de la Onceşti

  1. Buna! Este foarte usor sa gasiti cetatea, drumul este usor si scurt. Am fost si eu pe acolo cu mult timp in urma. A mai ramas o parte din turn, si o pestera ( care probabil este interiorul turnului). Sincer sa fiu, era mai mult un turn de observatie decat cetate, dar este din perioada dacilor, deci are ceva vechime. Totodata am gasit si ceramica dacica prin zona. Se spune ca exista un drum pe sub deal care porneste de sub turnul dacic, dar nu sunt sigur daca este doar o poveste sau daca este adevarat.

  2. mersi de incurajari. asa voi avea motive sa mai fac odata drumul pe dealurile Oncestiului.

  3. Buna! Si noi am cautat cetatea si am gasit-o destul de usor. Meegeti tot pe drum pana se termina, apoi o luati in stanga, prin padure si unde se gata padurea, gaaiti si ce a mai ramas din cetate… Succes!

  4. Si eu am cautat de foarte curand cetatea, tot vreo 5 ore, am ajuns pe nu stiu cate coline si am trecut prin toate poienile din zona si degeaba. Culmea am ajuns la povestirea ta cautand informatii despre cetate, pentru articolul meu dedicat acestei experiente, ca drumetia in sine a fost superba 🙂

  5. ha,ha!
    Super… o cetate care se respecta nu se lasa asa de usor descoperita/cucerita. trebuie sa perseveram. 🙂
    Zi faina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s