Simion Botezanu- 137 ani de la moarte

Se pare că, la finele sec.  al XIX- lea,  Simion Botezanu reprezenta un simbol al luptei pentru emancipare a românilor din Transilvania, în special a celor din Maramureş. S-a născut la 16 iulie 1844 în Strâmtura Marmaţiei şi a plecat în lumea celor drepţi la 05 ianuarie 1873 într-un spital din Viena după o suferinţă de mai bine de 8 luni. De altfel, într-un  cimitir din Viena  a şi fost îngropat, chiar dacă sighetenii i-au organizat o ” solemnitate funebrală” în luna mai.  Această solemnitate rituală, simbolică, de rămas bun, se adresa mai ales Intelighenţiei româneşti din Maramureş dar şi consângenilor, amicilor si cunoscuţilor decedatului.

Ironia sorţii face ca la 5 februarie 1870 Simeon Botezanu să susţină discursul funebral la înmormântarea lui Emanuil Gojdu, un alt mare român transilvan, spunând printre altele:

” Da, Gojdu plangea, cand, dupa multe si mari sperante ruinate, vazu, cum poporul roman e despoiat de toate cate le-a avut mai sacre: de terra, de limba si nationalitate, de toate conditiunile de conservare proprie. Pe acest popor martir romanul Emanuil Gojdu il deplangea de pe patul mortii. Asa mi-a spus un amic al meu, care a fost martorul scenei dureroase, cand Emanuil Gojdu s-a despartit de lumea noastra.”

Discursul a fost publicat in revista „Federatiunea” din Budapesta, intelectualul marmaţian fiind prezent şi în alte publicaţii ale vremii : Concordia şi  Familia.

Simeon Botizanu a studiat la Sighet, Beiuş şi Budapesta, ajungând să ocupe  funcţii importante, printre care notar comitatens, secretar al Societăţii de lectură a românilor din Maramureş şi notar al Senatului bisericesc român din Sighetu Marmaţiei. A fost comparat cu un Moise al românilor maramureşeni care şi-a condus poporul pe drumul culturii, patriotismului şi sentimentului naţional profund.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s